Eventlocatie

Onze locatie is zeer geschikt als eventlocatie. Via onderstaande button bieden wij meer informatie over de vele mogelijkheden en onze voorwaarden.

Over de locatie

De Nispenhoeve

De Nispenhoeve bestaat uit een boerderij uit 1891, een Vlaamse schuur, een karkooi, een bakhuis, een erf met boomgaard en enkele weien. Het geheel is erkend en aangewezen als rijksmonument. De Nispenhoeve is gelegen in Prinsenbeek aan de Beeksestraat 76.

De huidige eigenaren hebben de gebouwen ingrijpend en volledig met prive middelen gerestaureerd in de periode van 2011 tot 2016. Vooral de Vlaamse schuur was in erbarmelijke staat en is door ambachtelijke timmerlieden in een vrijwel originele staat teruggebracht. De 5 gebinten zijn op twee reparaties na, origineel, dat wil zeggen afkomstig uit de jaren rond 1700. 

 

Activiteiten

De hoeve wordt intensief gebruikt. Culinart verzorgt in de Vlaamse schuur  kunsttentoonstellingen, vergaderingen, geboorte- en herdenkingsbijeenkomsten en trainingen. Ook worden er evenementen georganiseerd waarbij de opbrengst voor goede doelen is bestemd. Hoogtepunten zijn evenwel de huwelijken die er worden voltrokken in de Vlaamse schuur.

In de karkooi worden sigaren en bieren van hoge kwaliteit genoten. Goede gesprekken, liefst met wat overdrijving worden er gedeeld. De karkooi is een schuur die je terugbrengt in de 17e en 18e eeuw. 

Het bakhuis herinnert aan het carnaval in Prinsenbeek en aan de gewoonte om het brandgevaarlijke bakken in een apart huisje te doen. 

De boerderij is compleet gerestaureerd. Alle oude delen zijn bewaard gebleven. Het is nu de prive woning van de eigenaren.  


Geschiedenis 

De Nispenhoeve is een van de boerderij-complexen die rond de kleine stad Breda zijn gebouwd na de tachtigjarige oorlog. Nadat de Spanjaarden huiswaarts trokken was er grote behoefte aan bebouwing van de wilde gronden rondom Breda. Veel gronden waren moerassig. Er was voedsel nodig voor de bevolking. 

Enkele adelijke families hebben de boerderijen gefinancierd en gerealiseerd. Boeren bewerkten de gepachte gronden. Zo ook bouwde de familie Van Nispen uit Oost Nederland liefst drie boerderijen aan de op de Beek. Zij zijn de naamgevers van de hoeve.

Via een meerdaagse veiling heeft ooit de heer Ermen (in Princenhage) het eigendom verkregen. Zijn familieleden -vaak via opvolging langs de vrouwelijke lijn- zijn generaties eigenaar en boer geweest op De Nispenhoeve. Bijzonder is dat er een handgeschreven dagboek is gevonden waarin markante momenten in de geschiedenis van de hoeve zelf, de bewoners, het boeren, ontwikkelen in het dorp en de stad zijn genoteerd. Een bijzonder document waarvan alleen nog kopieen bestaan.  

De laatste nazaat, de heer (“Juu”) de Jongh verkocht de boerderij omdat hij niet meer genoeg ruimte had om te kunnen boeren. Zijn akkerbouw werd beperkt door de oprukkende stad (Haagse Beemden) en de verbreding van de A16 en de treinen. En voor grootschalige veeteelt was al helemaal geen plaats. 

Eerst de familie Van Sas en nu de familie Heller koesteren De Nispenhoeve. Een geschiedenis van meer dan 350 jaren op de Beek. 

 

Eventlocatie

Onze locatie is zeer geschikt als eventlocatie. Via onderstaande button bieden wij meer informatie over de vele mogelijkheden en onze voorwaarden.