Betovering in authentieke boerderij

‘Sterke Vrouwen’. Uiteenlopend werk van 12 beeldend kunstenaars bijeen gebracht in een schilderachtige Vlaamse schuur in Prinsenbeek. Een wereldreis in een oase van rust, naast de A16.

Willem Jongeneelen

Schilderijen en in brons gegoten eenden uit Breda, keramiek en leren handtassen uit Prinsenbeek, betoverende textielkunst uit Amsterdam, sprookjesachtige foto’s van een Russische kunstenares en meer, veel meer. Het begon allemaal met de intrigerende portretten van vrouwen uit een Afrikaanse stam, vervaardigd door een Portugese. Gelukkig staat er een bord aan de straat met de titel van de expositie. Anders zou je wellicht de net binnen de bebouwde kom van Prinsenbeek gelegen, achter een heg verscholen, monumentale Nispenhoeve met bijbehorende Galerie Culinart zomaar voorbij rijden.

Alleen al het oplopen van het erf van de tussen 2011 en 2016 gerestaureerde boerderij uit 1891 is een feest. De Nispenhoeve, inclusief karkooi, bakhuis, Vlaamse schuur en dat van de zon genietende varken zijn te authentiek om niet eens op een zaterdag- of zondagmiddag gratis van te gaan genieten. Tot eind september is er de door gastvrouw en –heer Wilma en John Heller samengestelde expositie met kunst van uitsluitend ‘Sterke Vrouwen’.

,,Waar heimwee van een Portugese met heimwee naar Guinee-Bissau al niet toe kan leiden”, zo start ‘curator’ John Heller de uitleg over de totstandkoming van de achtste tentoonstelling in vier jaar tijd. ,,Het idee achter deze expositie startte een jaar geleden met een ontmoeting met Anna Nunes, een nu 26-jarige Portugese. Ze vertelde me dat ze in 2017 een avontuurlijke trip naar West-Afrika gemaakt had. Ze kwam terecht in een huttendorp van een inheemse gemeenschap in de binnenlanden van Guinee-Bissau. Ze werd er in bescherming genomen door de dorpsoudste. Ze verbleef daar ver van alle westerse luxe, en van een zonnige vakantie aan zee was al helemaal geen sprake. Ze fotografeerde de sterke vrouwen uit het dorp en bewonderde hun manier van overleven.”

Terug thuis betrapte Anna zichzelf op heimwee. Gelukkig had ze de foto’s nog. John Heller: ,,Ze ging naar de Ikea, kocht doek, verf en kwasten en ging de dames op haar foto’s schilderen. Anna is volledig autodidact, maar wij vonden het werk van deze inmiddels vanuit Scheveningen opererende vrouw bijzonder imponerend. Ze had nog niet eerder een tentoonstelling, maar daar konden wij verandering in brengen. Onze exposities zijn altijd gebaseerd op combinaties. Zo kwamen we op het idee meer sterke vrouwen te benaderen. Hoog op de verlanglijst stonden de kleurrijke kunst van Marianne Naerebout uit Breda, de krachtige beelden van de Rotterdamse Aleid Uhl en handtassen van de zowaar uit Prinsenbeek afkomstige Annemiek Meeuwissen, maar ook de bijzondere textielkunst van Samira Boon.”

Boon is binnenhuisarchitecte, een meester in de origami, maar ze vervaardigt ook haar eigen textiel. Een prachtig gedraaide vorm hangt tussen de spanten en binten van het monumentale houten dak van de Vlaamse schuur. Daaronder is het overigens ook heerlijk uitpuffen bij de heersende hittegolf tijdens ons bezoek. De gastheer- en dame schenken namelijk ook een verfrissend glas wijn, speciale bieren of toch dat dampende bakje koffie met een ouderwetse stroopwafel aan een van de tussen kunstwerken opgestelde tafels. Zelfs het Gulpener pilsje, Chateau Neubourg genaamd, zit in een fraaie blauwe fles. Alles in en aan die oude Nispenhoeve smaakt naar kunst en meer.

Expositie ‘Sterke Vrouwen’ in Galerie Culinart, Beeksestraat 76, Prinsenbeek: t/m 30 september iedere zaterdag en zondag gratis te bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur. Zondag 23 augustus zijn nagenoeg alle kunstenaressen aanwezig. Info: culinart.nl